Chippen

Hoe gaat het in zijn werk:

De chip word onder de huid ingebracht met een holle naald waar de chip in zit. Het voelt voor uw huisdier als een prikje.

Is chippen verplicht?

Sinds 1 april 2013 is er een wetgeving van kracht geworden die de chip en registratie als identificatiemiddel bij honden verplicht stelt. Het doel daarvan is om wantoestanden en dierenleed, zoals broodfok, terug te dringen.

Verplicht voor alle honden geboren vanaf 1 april 2013

Alle pups die vanaf 1 april 2013 geboren worden dienen binnen 7 weken na de geboorte gechipt te zijn en door de eigenaar/fokker binnen 8 weken na de geboorte geregistreerd te worden bij een door de overheid aangewezen databank. Deze wetgeving geldt zowel voor de beroepsmatige fokker als voor de hondeneigenaar die eenmalig een nestje pups fokt. Belangrijk om te weten is dat deze wetgeving de verkoper van de pup ook verplicht stelt aan de koper aan te kunnen tonen dat de pup gechipt en geregistreerd is. Wordt een pup verkocht die niet gechipt en geregistreerd is, dan zijn zowel verkoper als koper in overtreding. Het is dus belangrijk om ook als koper de registratie van de pup voor de aankoop te controleren en geen pup te kopen die niet voldoet aan de identificatiewet.

Verplicht voor alle honden geïmporteerd vanaf 1 april 2013

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht geworden dat honden die uit het buitenland worden geïmporteerd binnen 2 weken na aankomst zijn gechipt en geregistreerd.